2007/05/02

Vajon miért fáj az más embereknek, hogy a gyerekeink magánoviba járnak? Vajon miért sajnálják helyettünk kiadni mások azt a bizonyos összeget a mi zsebünkből? Vajon miért gondolják azt, hogy nekünk sokkal jobb lenne, ha azt a pénzt összegyűjtenénk (amire képtelenek vagyunk), és inkább elmennénk nyaralni belőle?
Nem is értem! Tényleg jobb lenne egy (esetleg szűkös kettő) hét valami trendi helyen nyáron (télen), mint egy teljes évi nyugalom, hogy tudom, jó helyen van a gyerekem?
Vajon miért nem elég indok az, hogy a lányom végre szeret oviba járni? De miért is merül ez fel egyáltalán kérdésként?

A döntés a mi kezünkben van, és alapos mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy megengedhetjük magunknak, hogy magánoviba járjanak a gyerekeink, ahelyett, hogy
- egyéb más nem túl fontos dologra szarnánk el ezt az összeget havonta
- egy igen kúl kocsit vegyünk nekem, és annak fizessük a törlesztőit havonta
- összegyűjtsük, és nyaraljunk belőle
- összegyűjtsük, és nézegessük a bankszámlánkon gyűlő számjegyeket
ésatöbbi...

Vajon miért "ciki" és "szinte szégyellnivaló" ma még mindig, hogy tisztességes (és nagyon sok) munkával keres a férjem annyi pénzt, hogyfelvállalhassunk egy ilyen döntést? Vajon miért kell azt hallanom egy baráti beszélgetés közepette, hogy hülyén csináljuk ezt, és végülis jó az az ovi is a lányomnak, ahol kétszerennyien vannak, és terrorizálja egy csoporttársa úgy, hogy minden nap bepisil a stressztől?
Igazságosnak tartom, hogy mi nem kapunk gázár-támogatást, igazságosnak tartom, hogy a legmagasabb adósávba esünk, ezáltal kevesebb a nettó bére a férjemnek, mint tavaly (fizetésemeléssel együtt!), és igazságosnak tartom azt is, hogy a gyerekeim olyan helyre járhassanak oviba, ahol optimális körülmények között cseperedhetnek.
Tényleg magyarázkodnom kell mindezért? Pláne olyan embereknek, akiket szeretek?

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

hmmm

Névtelen írta...

Nem kell. Ne is magyarazkodj. Szerintem teljesen rendben van, hogy te erre koltesz. Mas meg italra, cigire, draga fenykepezogepre, bicajra, 50 fele szexcsatornara, bejaronore, utazasokra, akarmire...

Névtelen írta...

örülhetnek a gyerkőceitek, hogy ti vagytok a szüleik, másrészt meg kishazánkban általános mentalitás, hogy beleszóljunk mások (pénz)ügyeibe, meg, hogy nehogy má' másnak jobb/különb legyen mint nekünk... sajna

Névtelen írta...

Ugyan már, nem kell magyarázkodni, de ne is edd magad emiatt. Jól csinálod, még szép, hogy a gyereked fontosabb bármi másnál...

Névtelen írta...

Nem baj, ugye, ha őszinte, ámde elképzelhetően népszerűtlen leszek?
Iricc, ezen nem kell rágódni. Más a véleménye a barátaitoknak és más nektek, hol itt a probléma? Nem attól lesztek ti jó szülők, hogy magánoviba járatjátok a gyereket, és nem attól jó szülők ők, hogy inkább elmennek nyaralni. A dolgok máshol dőlnek el:) Ti már bizonyítottatok, bizonyára a barátaitok sem kevéssé.
Az az ő véleményük, ez meg a tiétek, kész.
A dolog egyébként úgy vetődött fel, hogy fölösleges pénzkidobás? Vagy pedagógiai vonzatai is vannak? Hogy ne üvegbúra alatt, "válogatott" társaságban nőjön fel a gyerek? Pl. én barátnőm azért járatta/ja magánbölcsibe, -oviba, mert ott "jó a társaság".
(Utolsó mondatom ellenére én is magánoviba adnám a gyerekemet, ha tehetném, csak sajna nem tehetem. Egyik ok a kaja minősége, a másik pedig a kisebb létszám. Bár az is igaz, hogy kisebb létszámmal is lehet kevésbé optimálisan foglalkozni. Meg ez az ovi iszonyúan poroszos, de ez az egyéni problémám.)

Névtelen írta...

iricc, tökre igazad van, de miért nyilvánosan üzengetsz a barátaidnak? miért nem mondod meg nekik a véleményed? mintha szándékosan meg akarnád őket sérteni. mert te megsértődtél. mert ha olyan biztos vagy abban, hogy neked van igazad, akkor miért számít, hogy bárki mit mond? én gyerekem is magánbölcsibe jár most még egy darabig és egyáltalán nem érdekel, ki mit gondol erről. ahogy az sem érdekel, hogy a barátaink mire költik a pénzüket, mindenkinek mások a prioritásai.

presh írta...

kadarm nem üzengetek nekik, nem olvassák a blogomat. ezt mi ott megbeszéltük, ugyanezeket nekik is elmondtam, amiket ide írtam le. még csak nem is megbántottak, egyszerűen sajnálom, hogy elbeszéltünk egymás mellett. meg főleg az, hogy nekem meg sem fordulna a fejemben beosztani a pénzüket.
és azt is hozzá kell tennem, hogy nagyjából hasonló anyagi helyzetben vannak mint mi, és nagyon jó szülők.

presh írta...

milka
igen, úgy vetődött fel, hogy pénzkidobás. semmiféle pedagógiai vonzata nincs, az ok valóban az volt, hogy a régi oviban verte őt egy kisfiú, és nem tudtunk vele mit kezdeni. aztán jöttek a bepisilések, a hónapokig tartó betegeskedés, krupp.
így aztán megelégeltem a dolgot, és átirattam ebbe a mostani oviba.
semmivel sincsen "válogatottabb" társaság itt, mint a régi helyen, nincsenek extrém plussz dolgok, simán csak 13-an vannak egy csoportban 30 helyett, és tényleg sokkal jobb a kaja.
több odafigyelést kap, az óvónők nem olyan túlhajszoltak.
emmán egyértelműen látszik, hogy ide szeret járni, minden nap kacagva ugrik a nyakamba ha megyek érte, és nem egy megfélemlített kis zombit kapok vissza...
(ja, és 5. hete jár, teljesen egészségesen!)

Névtelen írta...

hát, nekem fura ez a blogban írás ilyesmiről, de végül is értem. én mindenesetre egyetértek veled:)

Névtelen írta...

Hát akkor rakd a többi közé - a felejtős témákhoz:)