2009/02/27

Milosügyek

Megejtettük az első látogatást a nefrológián.
Elképesztő, hogy az ország egyik legelismertebb specialistája egy négy négyzetméteres kis lyukban rendel a betegfelvételi pult mögött a lépcső alatt.
Van egy pici tetőablak, hogy éppen ne fulladjon meg az ember abban a nyomasztó kis helységben. Tisztára mint Mr. Weasley irodája a HP-ből.
És ide özönlik hozzá az ország minden tájáról a sok vesebeteg kisgyerek. Szégyen az országra, a kórházra...

Csináltak egy alapos hasi UH-ot, amin kiderült minden, amit eddig is tudtunk. Jobb vesében nagyfokú tágulat, alaposan elvékonyodott kéregállmány, bal vesében enyhe tágulat, egész jó vastagságú kéregállomány. Úgy tűnik a VUR (reflux - vizelet visszaáramlása a hólyagból a vesékbe) sem kizárható.

Április 16-ra kaptunk időpontot MAG-3 izotóp vizsgálatra, ami arra jó, hogy feltérképezik a teljes veseműködést, ezáltal képet kapunk arról, hogy hol is van a szűkület.
Nem kellemes vizsgálat, branülön keresztül sugárzó anyagot fecskendeznek be, majd egy vákuumágyba fektetve a kis pácienst nézik az izotóp útját a kiválasztó rendszerben.
A vákuumágy azért kell, mert fél-háromnegyed órán át mozdulatlanul kell feküdni.
Nagy valószínűséggel ezután műtét következik.

De addig is pihi és nyugi...

2 megjegyzés:

Anita írta...

A vizsgálat alatt talán maga a szúrás lehet fájdalmas - általában azért ez sem- tehát ettől ne félj, a fekvés pedig kellemetlen, de a fejet lehet mozgatni, csak a törzs maradjon stabil. Kitartás Iricc, a gyerekeknek hihetetlen regenerálódó képességük van! És azt is tudod biztosan, hogy egy vese is elég a teljes élethez. Ha van kérdésed vese ügyben nyugodtan írj a zsigrai.anita@gmail.com címre.

presh írta...

köszi szépen!
lehet, hogy keresni foglak, hogy eligazodjak vese ügyekben...