2013/08/22

Emma az érzékeny

Emlékeztek még a Mi szemüvegesek c. könyvre? Nekem ez volt az első könyv, amit olvastam. Az egészből csak ennyire emlékszem (van aki szerint jobb is ez így :-) )
Én is szemüveges kislány voltam, és bár sosem csúfoltak a szemüvegem miatt, azért elég önbizalomhiányos voltam.
Emma is szemüveges, az én hülye gyorsan romló szememet örökölte.
Ő nem annyira önbizalomhiányos, viszont nagyon érzékeny.
Ma én mindenféle itatot válogattam a nappaliban, ő pedig a tv-t nézte (valami béna tiniműsort). Szomorúan felém fordult, és azt kérdezte:
" Anya! A tv-ben mindig az okoskodókat, és a bénákat ábrázolják szemüvegesnek. Ez igazságtalan. Miért van ez így?"
Nem tudtam neki válaszolni. Annyit viszont elmondtam megnyugtatásul, hogy a felnőtt filmekben viszont a nagyon okos embereket, tudósokat, professzorokat szokták szemüvegesnek ábrázolni.
De ő csak egy kamasz kislány, aki menő akar lenni, nem professzor...

7 megjegyzés:

egy anya írta...

Őt ismered?
https://www.facebook.com/himer.csilla?fref=ts

kicsinap írta...

Ajna is szemüveges, és sosem csinált belőle problémát, szerintem nagyon jól áll neki (gondolom Emmának is), és ma már iskolában a gyerekek nagyon nagy részének van szemüvege. Amúgy ma igazán menő a szemüveg, sokan dioptria nélkülit is hordanak.

kadarm írta...

azért ez egy elképesztően okos meglátás volt Emmától, remek alkalom, hogy elbeszélgess vele a média ábrázolási szokásairól:)

presh írta...

Ó, erről rengeteget beszélgetünk. Főleg persze a reklámokról. Felnőtt tv csatornát nem nézünk, gyerekcsstornából is csak a szelídebbeket. De azért ott is van bőven megbeszélnivaló.

presh írta...

Virág: nem ismerem

kadarm írta...

egyébként én annak idején azt mondtam a fogszabályozó miatt aggódó lányomnak, hogy annak nincs, akinek a szülei leszarják a gyerek fogait. ez nyilván túlzás, de nyilván szemüvegre is jóval több gyereknek van szüksége, mint ahányan valóban viselnek. nem mintha ez sokat segítene a szemüveg és a fogszabályozó médiában történő ábrázolásán. vagy a nőkén.

Unknown írta...

Akartam írni valami okosat, de rájöttem, hogy nem tudok. Nekem is volt és mondanám, hogy akkor még csak csúfabb kereteket lehetett kapni, de szerintem, ha öt marék flitter vagy hello kitty lett volna a szemüvegemen, akkor se éreztem volna magam benne komfortosan.

Nem könnyű gyerekembernek lenni.