2012/10/31

Vallásról és egyházakról

Régóta morfondírozom ezen a poszton, sokáig meg sem akartam írni, de végül mégis megteszem. Én ateistának vallom magamat, utána is néztem a neten, miféle formában is, kiderült, hogy agnosztikus ateista vagyok. Dióhéjban: nem hiszek isten (semmilyen istenben), nem is érdekel ez a téma, de senkit sem akarok erről meggyőzni, részemről mindenki abban hisz, amiben csak akar. Cserében egyetlen dolgot várok el, más se akarjon megtéríteni. Mostanában viszont egyre erősödő tendencia ez, hogy mindenáron le akarják dugni a torkomon a hitet, egész pontosan a keresztény hitet (az a helyzet, hogy sem muszlimok, sem zsidók, sem pedig buddhisták nem zaklatnak, de tegyük fel a PC hozzáállás kedvéért, hogy ez azért van, mert statisztikailag kevesebben vannak a környezetemben). Ez az egész pedig kezd olyan hátviszketősen idegesítő lenni, olyan finoman sötét középkori felhangokkal, ami tekintettel az ország jelenlegi (vissza)haladási irányára, nem is meglepő. Bibliából bebiflázott mondatokat vagdosnak hozzám, hiába kopogtatok az értelmük falán, "a villany ég, de nincs otthon senki". Ha pedig próbálom elhatárolni magam, mondván felnőtt emberek vagyunk, hagyjuk már egymás meggyőződését békén, akkor jönnek azzal, hogy de hát Jézus meghagyta nekik, hogy térítsenek meg mindenkit a jó útra. Nem ismerem személyesen a fent említett urat, de ha igazak a hírek róla, akkor kétlem, hogy ilyen mértékű erőszakosságra kérte volna a követőit... Sietve hozzáteszem, ismerek olyan családot, akinél látom, hogyan is működik az igazi szívből fakadó hit, hogyan élik meg a mindennapjaikat, hogyan fér meg harmonikusan a hit és a józan ész egymás mellett. Nehéz lehet ezeknek az embereknek manapság, mert valószínűleg ők is kapnak hideget-meleget a sok habzó szájú hittérítő és ocsmány egyházi ügyek miatt. Ők még soha nem kapacitáltak semmire, a példaértékű életük pedig többet ér minden szónál. Mindazonáltal utánaolvastam (na jó, a wikipédián :-) a lent említett scientológiának is, mert eddig csak annyit tudtam róla, amennyi a nem-hermetikus bulvársajtó mentes életembe beszivárgott Tom Cruise-ról. Amennyi (nagyon csekély) tudásom tehát lett a scientológiáról, abból azt a következtetést tudom levonni, hogy Hubbard nyilván ugyanakkora zseni lehetett, mint Bill Gates, meg a többiek, felismerte a lehetőséget az egyház(ak)tól megcsömörlött, mégis vezetőt kereső nyájban, és gyorsan alapított egy egyházat ezen emberek szája íze szerinti tanokkal (bár a Xenu résznél azért kicsit rezeg a léc). Minden bizonnyal mocskosul megszedte magát belőle. Szóval a scientológiával kapcsolatban is pontosan ugyanaz a véleményem, mint bármely más vallással kapcsolatban, köszönöm, én nem kérek belőle, aki igen, annak szíve joga ezt tenni, egészen addig, amíg nem akar az életembe belemászni a hite (vagy egyháza) zászlója alatt.

6 megjegyzés:

Erika írta...

Mintha csak magamat olvastam volna :D

Timszike írta...

Csatlakozom, ezek az en gondolataim is.

Timszike írta...

Csatlakozom, ezek az en gondolataim is.

Annie írta...

Még sosem szóltam hozzá, de ezzel annyira egyetértek, hogy muszáj. A második terhességem alatt egy jólélek annyira meg akart téríteni, hogy amikor megkértem, hogy zárjuk le a témát és váljunk meg egymástól, akkor elkezdte veregetni a hátam, egyre erősebben, mondom, terhes voltam.

Zsuzsa írta...

Virág blogjáról találtam ide, mégpedig a kutyás linkről :-D Őrület, mennyi állatotok van!!!A zsidó nem térítő vallás, sőt ha valaki be akar térni, akkor nagyon-nagy procedúrán kell átmennie. A muszlimról nem tudok semmit ezen a téren (bár gondolom, oda sem egyszerű bekerülni), a buddhisták meg nyomulnak ezerrel, csak álruhában :-) Ha a Jehova tanúi zaklatnak, azok közelről sem keresztények, hanem valami olyasmiben hisznek, ami számomra keresztény embernek sem megfogalmazható...

Sz. írta...

Kedves Presh,

ma az Alexandra könyvesboltba jártam és ez a könyv nézett velem farkasszemet:
Nézz a szemembe-Életem asperger-szindrómával (John Elder Robinson).

Ismered?:)

Szilvi