2012/02/15

Egy új hobbi

Már régóta foglalkoztat a szappanfőzés gondolata, legfőképp azért, mert Iván bőrével rettenetes küzdelmet folytatunk. Jobbára alulmaradunk...
Ráadásul mivel kozmetikus vagyok, Imádom a kencefice készítéseket. Tanuló koromban is olyan mesterem volt, aki saját maga főzött krémeket használt.
No és innen már csak egy köpésre van a szappanfőzés. Mint ahogy az a sorsszerű dolgokkal lenni szokott, "véletlenül" kiderült, hogy KOri barátnőm bizony szokott szappant készíteni. Le is csaptam rá gyorsan, hogy legközelebb csatlakozhassak hozzá egy minitanfolyam erejéig. Úgy is lett, pár hete ez megtörtént, az útmutatásával gyönyörű szappanokat készítettünk.
Aztán szép szorgalmasan összehordtam egy nagy ládányi cuccot, amik feltétlenül szükségesek. Olajok, zsírok, lúg, eszközök.
Elsődlegesen, és mindenféleképpen ajánlom creativiky-t, akinek a honlapján minden megtalálható, ami ehhez a tudományhoz szükséges.
No és akkor jöjjön az első próbálkozásom.
Rögtön elsőre egy olyan receptet választottam, ami a receptszámlálóval nem stimmelt. Hehe, napersze, jóhogy.

Itten van az eredeti recept, amit a creativiky egyik fórumából származik (elnézést, de nem tudom, kitől, ott megtalálható):
300 gr oliva
16 gr ricinus
50 gr shea
33 gr mandula olaj
83 gr kókuszolaj
152 gr folyadék
50 gr NaOH

Számoltam, számoltam, de sehogy sem jött ki. (Nem volt megadva folyadék% és sf)

Így lett nekem a következő (31% folyadék, sf:5):
300 gr oliva
16 gr ricinus
25 gr shea
25 gr kakaóvaj
33 gr mandula olaj
83 gr kókuszolaj   ééééééés:
149, 42 gr kecsketej
65, 27 NaOH

1 ek kukorica keményítő
illóolajok: rengeteg jázmin, kevesebb szegfűszeg és fahéj
2 ek körömvirág szirom

Amint látszik, jelentős különbség van a NaOH mennyiségében.

Tapasztalatok:
A kecsketej fagyasztva volt, legközelebb kicsit megolvasztom, mielőtt a lúgot hozzáadom, mert még csak langyos sem lett.
A keményítőt illattartósság okán tettem bele, az összeolvasztott olajokból kivettem egy kicsit, abba tettem a keményítőt meg az olajokat, és úgy vissza a nagy közösbe.
Az olajok talán kicsit melegebbek voltak a kelleténél, de a hideg lúg miatt gondoltam jó lesz.
Valószínűleg legközelebb magasabb folyadék%-al csinálom, talán 35-38-cal.
Na most összeöntéskor egy másodperc alatt összerántotta magát a cucc, egy kis lúg még maradt is az edényben. Kb. fél perc után lágy gyurma sűrűségű lett, kanállal tuszkoltam a formákba. Ahogy végeztem turbómódon melegedni kezdett, vagy fél óráig nyitogattam rá az ablakot, nehogy szétessen.
Nyomtam bele sütinyomó pecséttel mintát, de ez sajnos a csúnyaságán nem változtat. Ki is cuppant egy a formájából nyomdázáskor, egy biztos, szépségdíjas nem lesz, mivel nem terült rendesen a formában, kissé csufi lett.
Itt a kép a kb. fél órás szappankámról (hát igen, kicsi is, sárga is, csúnya is, de az enyém), az illata viszont issssteni:

Azt hiszem feltaláltam az instant szappant, mostanra (kb 1,5-2 órával a készítéstől számítva) ki is pottyantak a formából. Nyomdáztam rájuk szivecskét, de sokat nem dob rajtuk, némelyik elég rusnya :-)))



8 megjegyzés:

Zsu írta...

Gratulálok, szerintem elsőre nagyon jó lett!:)
Pár szappanon túl vagyok én is (tényleg csak pár fajta), most legutoljára shea vajas testápoló tömböt készítettem, az is valami fantasztikus dolog! A középső fiam kezd ekcémás lenni, ezért kellett a sheás tömb.

presh írta...

Köszi :-))
Leírod a testápoló tömb receptjét? Megcsinálnám Ivánnak

Mimmo-gyöngy írta...

Lehet jelentkezni vásárlónak?!

presh írta...

:-)))) Ááááá, semmiféleképpen. Ajándékba adok majd szívesen, ha rendesen megy, nem csak ilyen kis bénán :-)

Zsu írta...

http://meska.hu/Interju/showInterju/141

Itt a testápoló tömb:)

presh írta...

szuper, köszi :-)

tothmagdi írta...

korábbban említetted, h dolgoznál szívesen, de sok volt a kérdés ez ügyben (nyilván, 3 gyerek mellett). nem tudtam, h ilyen tuti szakmád van, ebben nem szeretnél dolgozni?

presh írta...

De, ebben nagyon szeretnék dolgozni, de semmi értelme. Kozmetikust senki sem vesz fel alkalmazottnak. Muszáj bérelni egy helyet, vagy csinálni. Hatalmas beruházás, évekig csak a pénzt viszi. Az emberek egyre csóróbbak, jó, befutott kozmetikusok, kialakult vendégkörrel is érzik a bevétel csökkenését.
De ha túlteszem magam azon, hogy minden sarkon van is egy kozmetika, ha rá is szánnék rengeteg pénzt, és kivárnám, amíg kialakul a vendégköröm (kb 5 év), akkor is van egy hatalmas probléma, a fizetőképes vendégek jobbára dolgozó emberek, mikor érnek rá? Hát igen. Este, és hétvégén. Ezt pedig én nem engedhetem meg magamnak. Dióhéjban :-)