2011/05/02


No akkor közkívánatra, lekvárfőzés.

Egy csomó ideig meg voltam róla győződve, hogy a lekvárfőzés iszonyatos, embert próbáló középkori kínzásfajta, aminek az eredménye (eper és főleg szilva tekintetében) túlédes fekete ragacs, amitől az ember fosik, mint a lakodalmas kutya (vagy az hányni szokott?).
Aztán egy pár éve felnyílt a szemem, hogy az űrtechnológia már a lekvárfőzést is forradalmasította, kaphatók 2in1, 3in1 porok kis zacsikban, amivel sittysutty megvan az egész cécó. Az ember nem görnyed tizenórákat a forró katlan felett, és a gyümölcs is megőrzi természetes színét.
Pár év alatt arra is rájöttem, hogy nem szabad egyszerre tizen-huszon kilóknak nekiugrani, több körben öt-hat kilóval sokkal emberbaráttabb ez a móka.
Szabadon lehet kísérletezni, nekem a 2:1 arányú sárgabarack:szilva kompozícióm aratta messze a legnagyobb sikert a család körében.
Nem érdemes vízgőz fölött csírátlanítani a csavaros üvegeket, fóliával és fedővel vacakolni, az IKEÁban kapható csatos üveg alaposan elmosva is tökéletes, és évről évre újra felhasználható, csak a gumigyűrűt kell pótolni.

Két évig lemaradtam az eperről. Két éve olyan nagy hőség volt, hogy egy hét alatt letermett minden, mire észbe kaptam, már nem volt. A tavalyi eperszezont pedig elmosta az eső, minden szétrohadt, az a kevéske eper, ami kapható volt, nagyon drága és ízetlen volt.
Idén elhatároztam, hogy nem csúszhatok le az eperről. Amint megláttam kíírva az utak mentén, hogy "magyar eper", tudtam, eljött az én időm. Úgy döntöttem, 6-800 ft/kg nekem már megfelelő.
Szombaton be is csattogtam az egyik fóti zöldségeshez, aki jóformán ingyen rámtukmálta az összes nyomi epret, amije még maradt, mondván vigyem csak el, ez holnapig már szétrohad neki, ő csak kidobná.
Így jutottam kb. 7 kg eperhez 2400 ft-ért. Tényleg nyomi volt, meg apró, de nem penészes, ez pedig köztudottan a legjobb fajta befőzni. Pucolás, és áldozatos minőség ellenőrzés után maradt 6 kg, amit 3 kg cukorral befőzve jó néhány üveg gyönyörű és finom eperlekvárra tettem szert.
Eperből még legalább egy, de inkább két ilyen körre számítok, olcsóbban, vagy drágábban, pár száz ft belefér.

Szóval mikor van eperszezon? Tapasztalatom szerint az első komolyabb legalább 5-7 napig tartó napsütéses időszak után, amikor megjelenik a zöldségesek standján a "Magyar eper!" felirat. Akkor nyomás a boltba, beszerezni a megfelelő befőző cuccokat, porokat (Haas, Dr. Oetker, stb mind gyárt ilyet), cukrot, üveget, és lehet szimatolni a zöldségeseknél.
Aztán gyertek dicsekedni a remekművekkel! :-)

10 megjegyzés:

Unknown írta...

húúúúú, nagyon keményen néz ki, belefalnék:).
szlivka

presh írta...

Csak gyere, bármikor vendégem vagy egy (két, három :-) lekváros kenyérre :-)

mamaka írta...

Az ikeás gumigyűrű pótlást hol lehet beszerezni?

kadarm írta...

ha már ennyit dolgozol vele, ki is hagyhatnád belőle a vacak porokat. minimális agar-agarral, kevés cukorral is tökéletes lekvárt lehet készíteni. persze akkor ki kell forralni az üvegeket, mert nem vegyszer végzi a csírátlanítást, de szerintem megéri.

presh írta...

mamaka még nem tudom, találtam a pincében gumigyűrűt, még az előző lakó hagyta rám.

Monika a Haas Quittin-ben citormsav, dextróz (szőlőcukor) és pektin (növényi kocsonyásító anyag) található. Ezek közül melyik minősül vegyszernek, vagy kevésbé természetes anyagnak, mint pl. az agar-agar? :-)

kadarm írta...

jééé, hát ez ténylet tök okés:) azért én maradok a saját módszernél.

presh írta...

Persze, kinek a pap, kinek a paplan :-)

sneci írta...

köszi! máris figyelem az erzsébeti epermaffiát! hétvégén beszerzem a hozzávalókat, aztán várom a nagy fogást... Ilyen szépséges lekvárt akarok én is a kamrámba. Nem mellesleg rengeteg fogy itthon, és méregdrága a minőségi, finom lekvár a boltban. Barackból szerencsére van tuti falusi házi forrásom :)

sneci írta...

még egy nagyon amatőr kérdés: ha nincs itthon ikeás csatos üveg, akkor mit is kell csinálni az üvegekkel?

presh írta...

Alaposan elmosni (mosogatógép is jó), és olyan sokat tölteni bele, amennyit csak tudsz. Van, aki a kupak rácsavarása után egy pillanatra felfordítja. Aztán szárazdunsztba kell tenni. Újságpapírral, pokróccal kibélelt helyre, hogy minél lassabban hűljön ki.