2011/02/14

Allergia vizsgálat
Tegnap vittük Milost egy másik helyre tejallergia ügyben. Nagyon örülök, hogy váltottunk, egy laikus számára, mint én, szakmailag itt is teljesen rendjén volt a dolog, de a körítés sokkal-sokkal szimpatikusabb volt, mint a régi helyen.
Eleve ez egy gyerekrendelő, az egész hangulata is megfelelőbb egy kétéves számára, mint a BA.
Az asszisztens hölgy és a doktornő nagyon kedves volt, alapos, mindent elmagyarázott, és külön tetszett, hogy nem beszéltek rá azonnal a legdrágább vizsgálatra.
Nagyon gondosan kikérdeztek minket, partnerként kezeltek, nem a páciens bosszantó toldalékaként. Mivel nekem mogyoróallergiám van, ezért úgy döntött a doki néni, hogy teszteljük le erre is Milost. A szurkálós bőrpróba mellett tettük le a voksunkat első körben.
Nyolc karcolást kapott szegény mókuskám, sima tej, allergén tej, tojás, szója, kétféle mogyoró, egy kontroll negatív és egy kontroll pozitív. Egy hang nélkül tűrte a karcolást, inkább érdeklődve nézte az eseményeket. Szépen ült mozdulatlan kézzel nagyon sokáig. Szerintem fél óra biztos volt. A végén már kicsit huzigálta a kezét, de viszketett is neki rendesen.
Nagyon érdekes eredmény jött ki. A tej először bepirosodott, de az hamar el is múlt, így a végén a kétféle tejre, tojásra, szójára negatív jött ki, a kétféle mogyoróra pedig pozitív.
A doki néni szerint az arcán lévő pattanások is inkább az olajos magvakra való allergia miatt gyanúsak.
Hallelúja, ez az első doki, aki nem hajt el a vérbe, mikor felhozom Milos pattanásait. Születése óta ragyás a képe szegénykémnek, néha igazán csúnya. Ahány dokinak felhoztam eddig (incl. a főtótumfaktum gasztrós főorvosnőt is!), mindegyik azt mondta, hogy ó, az semmi.
Baszki a semmi az, mikor nem ragyás a gyerek feje... Kiderült, hogy csak oda kell figyelni, és rögtön kiderül, hogy mégis valami...
Mivel a tejre negatív jött ki, a következő napirendi pont a tejterhelés lesz, külön örömömre nem kétnapos kórházi bent fekvéssel, hanem ott a rendelőben egy erre kialakított szobában. Úgy beszéltük meg, hogy most egy teljes olajos magvak diéta, és 2-3 hét múlva tejterhelés, hogy az addig kiürült olajos magvak ne zavarjanak bele.
Kaptunk egy dietetikus hölgy e-mail-jét, ő segít abban, hogyan is legyen ez az egész. Beszélnem kell a bölcsisekkel is, hogy így is tudják-e vállalni a kaját, vagy főznöm kell Milosnak.
Hogy mennyit fizettünk? Sokat, de egy fillért sem bánok...

6 megjegyzés:

zsizzsik írta...

Örülök neki, hogy bevált, mi még mindig nem voltunk betegség miatt. De így még nagyobb bizalommal megyünk majd.

tothmagdi írta...

Nagy örülök, h Milos ilyen együttműködő volt és ügyes! Ha megkérlek e-mailben meg tudod írni mégis, h mennyi az a sok? tothmagdi77@gmail.com
Előre is köszönöm!
M.

presh írta...

írtam

Erika írta...

Amúgy úgy tudom, hogy egyéb ételallergia is okozhat átmeneti laktózérzékenységet, mivel az allergén étel a bélben először azokat a baktériumokat pusztítja el, amely a laktóz feldolgozásáért felelősek, így az feldolgozatlanul jut tovább a vastagbélbe, ahol aztán a nem erre szakosodott bacik elkezdik lebontani, ami hasmenést és puffadást okozhat. (Már nem is tudom, hol olvastam, csak most épp mi is ilyen allergia cipőben járunk és már a létező mindenséget kiolvastam én is).

presh írta...

Milos nem laktóz érzékeny, hanem tejfehérje érzékeny. Sajnos ez a nagyobb szívás...

Unknown írta...

Szia, megírnád nekem is, mennyit fizettetek? csipildi @ gmail
Mi már jártunk náluk, mikor a kisfiam 3 hónapos volt, akkor állapították meg, hogy valószínűleg tejfehérje allergiás, azóta nem is kap semmi olyat, amiben tejfehérje van, de lassan vissza kéne mennünk kontrollra (az én kisfiam is 2 éves), és szeretném tudni, kb. mire számítsak az anyagiakat illetően. Előre is köszönöm! Ildi