2009/01/19

Elgondolkodás

Emma ismeri jóformán az összes betűt, egyszerűbb szavakat gond nélkül leír. Olvasni még nem nagyon próbál, csak felismeri a betűket.
Én ezt nem nagyon noszogattam, sőt, kifejezetten nem, tanuljon meg a suliban olvasni, főleg, hogy waldorfba szánjuk, hát úgy méginkább ráér.
De nem, őt ez itt és most nagyon érdekli és élvezi, persze az öccsére is ráragasztotta, a kis kurafit persze nem kellett sokáig ösztökélni, a letöbb betűt ő is simán felismeri, és le is tudja írni, hogy ANYA, igaz tökéletes tükörírással, bal kézzel.
Ismerik a számokat is, a digitális órát olvassák. Iván is... Négy éves.

Az óvónéni szerint Emma olyan vihartempóban halad az iskolaelőkészítőn, hogy simán lepipálja a többieket, akik valóban suliba mennek ősszel.
Iván bekéretzkedik az udvarról a nagyokkal iskolaelőkészítőzni, és amíg a többiek gyakorolnak, addig ő színez, rajzol, de a füle ott van. Pedig ő a legkisebb a csoportban...

Így merült fel bennem, hogy ha egyszer úgyis waldorf, tán lehetne Emmát már ősztől suliba adni. Olyan vehemens benne a tudásvágy, a tanulni akarás, hogy jövőre talán már nem találná a helyét az oviban. Kérdés az, hogy szociálisan érett-e a sulira.
Azt hiszem, hogy egy waldorfra érett már. Ott lágyabb az átmenet, nem égetik ki belőle ezt a mélyről fakadó szomjúságot a tudásra, az ismeret megszerzésére (tudom, tudom, vannak olyan állami sulik, amik nagyon szuperek, és a gyerekeket sem törik keresztbe, de azok a sulik nem a mi környékünkön találhatók...)
De azt hogyan csináljam, hogy ha felveszik a waldorfba, akkor sulis lesz, ha meg nem, akkor marad még oviban?
Most nagyon terhes a terhességem, mert néhány hetes lesz Milos, mikor a waldorfos nyílt napok lesznek (és még jó, ha nem akkor műtik), szóval előre kell szimatolni...
Jaaaaaj nehéz ügy ez kéremszépen, valaki vegye le a mellkasomról ezt a nagy lufit, a lábamról az ólomnehezélet, az agyamról a ködöt, hogy intézhessem a dolgaimat.
Vagy legalább tavaszodjon ki végre!

4 megjegyzés:

odibaby írta...

És ha bemennél a suliba és feltennéd ott ezeket a kérdéseket?

tunesz írta...

október 01ig még olyan is van, hogy az oviba visszahelyezhetik az első osztályból azt, aki tényleg naggyonNEM
(persze ez extrém ritka lépés az iskoláktól ...)

szóval elvileg tehetsz olyat, hogy beíratod a waldorfba, és ha nem veszik fel, visszahelyezés az oviba (nem tudom, hogy akkor a 'körzetes' suliba egyáltalán be kell-e íratkozni ... és ott kell-e ezt fapofával végigcsinálni ....
utánakérdezek holnap, bár biztos ritka eset a Te ötleted, de szerintem beleférős kategória)

szlivkaszilvi írta...

Csak Iriccnek magánoviba járnak a gyerekei és a problémája abból fakad (szerintem), hogy félő, hogy addigra telítve lesz az ovi, ha esetleg mégsem jönne be a suli. Viszont szerintem ezt is meg lehet beszélni az ovitokkal, mert azért ott is tudnak egyetlen gyereket létszám felül felvenni, meg az is benne van a pakliban, hogy azok közül, akit beirattak költözés következtében, vagy bármi következtében nem fog menni egy gyerek. Ráadásul azért hozzád másként fognak viszonyulni egy visszatáncolás esetén is, mivel oda jár a másik gyereked. A sulival kapcsolatban pedig Odival értek egyet, menj be szépen (esetleg előtte telefon) és mondd el (meg elég ha rádnéznek a nagy hasadra) a helyzetet, tedd fel a kérdéseidet, nem hiszem, hogy egy waldorf suliban elküldenek és nem világosítanak fel.

presh írta...

Ha nem veszik fel, akkor megy a waldorf oviba, ezt beszéltük meg az emberrel, és onnan viszont tuti felveszik a suliba.
az ovis tulajék nagygyereke is oda jár, és a kisebbik most megy elsőbe, kérdeztem őket délután, hogy tudják-e, ki lesz az elsősök osztálytanítója, de még nem tudják.