2008/11/06

Teendők, ha a gyerek légútjába idegen test (IT) kerül:

1.,AZ IT nem feltétlenül jelent teljes légúti elzáródást.
Gyanújelek: erőteljes nyáladzás, sípoló, erőltetett légzés,köhögésroham, vörös arc. Ilyenkor nem nyúlunk bele a szájba, hanem a lapockák közé csapunk, köhögésre biztatjuk, előredöntjük a kicsit. Teljes elzáródáskor nincs hang, se beszéd, se sírás, se légzési,az arc vörös, lila, szürke lesz nagyjából ebben a sorrendben.Ilyenkor már legtöbbször van eszméletvesztés is.

2.,Csak akkor szabad benyúlni a szájba, ha a szájüregben van az idegentest, garatba NEM nyúlunk, garantáltan beljebb lökjük, pláne pánikban.

3.,az egyik combra hosszában, fejjel előre lejtőztetve fektetjük a kicsit, és a lapockák közé 3-4 határozott ütést mérünk, nagyjából olyan erőset, mintha egy idegesítő legyet akarnánk lecsapni az asztalon.

4., Ha nem kerül ettől legalább a szájüregbe előre az IT, akkor jön a légzésleállás miatt a légzésvizsgálat, hanyatt fektetett gyerek arca fölött a mell felé fordított arccal, hallani, érezni, látni a szuszogást, a légáramlást, a mellkas emelkedését.Bármilyen mozgás, tehát a légzési jelenségek is azt jelzik, van szívműködés.

5., eszméletvesztéskor gyakran elernyednek a légzőizmok, gégeizmok, ilyenkor lehet, hogy megnyílik a légút.

6.,Ha nincs légzés, illetve bármilyen mozgás, akkor el kell kezdeni a mellkaskompressziókat, percenként nagyjából 140-nel /két éves gyerekről van szó/, egy kézzel, a mellkas közepére fektetve a tenyeret. Kemény, lapos alapra kell fektetni. A mellkast kb. 2-3 cm-re kell benyomni.

7., Minden 1 perc kompresszió után légzésvizsgálat.10 másodpercig.

8., a leghamarabb segélyhívás! Ha van valaki más, az menjen telefonálni.Ha nincs, akkor a kompressziók megkezdése ELŐTT telefonálni.


NEM LÉLEGEZTETÜNK az alapszintű újraélesztésben.

Indokok:-egészséges ember/gyerek vérében még van annyi oxigén, hogy megfelelő kompressziókkal, azaz a keringés mesterséges fenntartásával elégséges vért és oxigént kap az agy és vese, mint legfontosabbak.-ha a kompressziók alatt leállunk és lélegeztetünk, e szünet alatt NINCS keringés, még az a kicsi mesterséges sem, így sokkal rosszabb a perfúzió szervszinten.
-a régi ABC szerint a befúvás megelőzte a kompressziót. De logikusan gondolkodva, álló keringésű emberbe befújni mennyit ér?-a befúvás, ha gyomorba megy, a következő kompressziónál a nagy nyomás miatt kiüríti a gyomrot, ami a legközelebbi befújásnál tüdőre megy.
És jól lélegeztetni sokkal nehezebb, mint mellkast nyomni.- újdonság még, hogy nem tökölünk a nyaki verőérkereséssel sem. Nagy a hibás észlelés veszélye, még profiknál is.

A légzés hármas észlelése:
Hallom, hogy lélegzik.
Érzem, ahogy a légoszlop az arcomat éri.
Látom,ahogy emelkedik a mellkas.

Mindezt egyszerre úgy érzékeled, ha a fekvő egyén arca fölött füledet-arcodat a szája-orra fölé közelíted, miközben arcod a mellkasa irányába fordítod.A max. észlelés a 10 másodperc. Gyakorlással ez megy 3-4 sec alatt is.
Kell a percenkénti kontroll, hogy megindult keringésbe ne nyomj bele.

2 megjegyzés:

Panni írta...

Írok egy saját tapasztalatot, ez alátámasztja, amit írtál.
Kb 20 hónapos volt Balázs. Egyben letüdőzött egy szelet kalácsot, teljes elzáródás, próbálta kiköhögni, de egy idő után elfogyott a levegője.
Arca lilult, szája kékült. Lapockák közti csapkodás nem segített. Szájába nyúltam, hátha elérem, nem értem el. Térdemre fektettem, hátára csaptam, semmi. Ekkor már kb 1 perc eltelt. Elkezdtem agyalni, vajon mi az apont, amikor mentőt kell hívni és hogy mentik majd meg, amikor már percek óta nem kap levegőt.
Végül úgy fektettem a térdemre, h a felsőteste lefelé lógott és úgy csaptam a hátára. Falat felköhögve, Balázs felkelt és ment tovább játszani. Anyja meg öregedett 20 évet. Iszonyat érzés volt.

presh írta...

Jézusom, ezt még olvasni is horror :-(
Örülök, hogy jól végződött!
Nekem is nyeltek már félre ezt-azt, de ennyire sosem volt vészes a helyzet.