2011/09/19

Kedvenc vámpíros sorozataim

Nem szokásom sorozatokról írni, ha mégoly jónak tartom is őket,most mégis klaviatúrát ragadok felduzzadt mondanivalóm okán.
Nagyon hosszú lesz, csak fanatikusoknak ajánlott, az eredeti amerikai vetítések alapján naprakész spoilerekkel...

Szerettem a Lost-ot, bár ez egy vicc, de még  mindig nem láttam az utolsó évad befejező részeit.

Szeretem a True Blood-ot, az első pár évad nagyon jól sikeredett, és azt hiszem abban sokan egyet is értenek velem, hogy ennek a sorozatnak a főcímzenéje talán a legzseniálisabb ami valaha is készült sorozathoz. Másfél percben benne van az egész hangulata. Sajnálatos módon a lendület így a negyedik évadra azért kicsit alábbhagyott, és bár a könyvek alapján ezt a részt  vártam a legjobban (Eric amnéziája), valahogy mégsem sikerült ez most olyan kerekre, mint azt elvártam volna. Na és persze azt is hozzá kell tenni, hogy szerintem Jessica, mint mellékszereplő magasan viszi a pálmát úgy színészi teljesítményben, mint történetvezetésben (ő egyébként nincs benne a könyvsorozatban). Sookie annyira idegesítő, hogy legszívesebben én magam harapnám át a torkát, de sajnos ez továbbra sem történik meg senki által. Bill azért mintha kezdene kijönni a teszetosza lúzer papucs szerepéből, de csak azért, hogy átadja a helyét ebben a szerepkörben Ericnek. Annak a drága, cuki Ericnek, akit képesek voltak fél évadon keresztül trottyos kosaras gatyában, és szakadt turis izompólóban mutogatni. Egy ezer éves viking istent! Ez megbocsáthatatlan bűn. Azt is sajnálom, hogy Pam-nek, aki a könyvekben szinte Sookie barátja, a sorozatban csak egy folyamatosan visító hisztis picsa mellékszerepe jut, de elismerem, nem lehet minden tökéletes. Helyette ott van Lafayette, akit nagyon bírok, és kifejezetten örülök, hogy jó egészségben érte meg a negyedik évad végét. Remélem a jövő évadban Alcide többet lesz látható (reményeim szerint jobbára fedetlen felsőtesttel), mert magasan ő a legjobb pasi az egész sorozatban (Alcide hangja miatt a női nézőknek kötelező eredeti nyelven nézni a filmeket!).
Summa summarum, még így is erősen ajánlott sorozat, bár kissé széthullóban van, és enyhe leszálló ágat mutatott ebben az évadban, bízom benne, hogy jövőre összekapják magukat, és ez ettől a csapattól ez el is várható.

Na de ami végül is arra késztetett, hogy írjak, az egy másik vámpíros sorozat. Igen, igen a Vampire Diaries (vagy ahogy én nevezem: vámpír diaré).
Szintén könyv sorozatból indított film, de a Sookie könyvekkel ellentétben ez a könyvsorozat rettenetes, borzalmas, pocsék. Kétszer ugrottam neki az első kötetnek, de egyszerűen nem és nem bírtam magamat átrágni rajta, pedig én aztán tényleg sok szemetet elolvasok. Itt és most elnézést azoktól, akik szeretik, és simán lehet, hogy a további kötetek erős javulást mutatnak, azt hiszem én ezt már kihagyom...
Ugyanis ott a filmsorozat, amiről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. (Egyébként a könyvhöz képest szinte csak a cím egyezik meg, jóformán minden mást (nagyon helyesen) átvariáltak benne).
És ez az a sorozat, amiben biztosan állíthatom, minden pasi nagyon, nagyon rendben van. Ott van ugyebár a Damont alakító Ian Sommerhalder, akibe egész egyszerűen szerelmes vagyok akiről háromgyerekes anyaként és hű feleségként csak annyit mondhatok, hogy nyammi. De a többi pasi is kivétel nélkül szuper jól néz ki, Stefan (na jó, az ő feje határeset), Alaric, Tyler, stb...
De hogy leakadjak a jópasi-témáról...
Ez az a sorozat, amit nem is tudom, miért kezdtem el nézni. Azt meg főleg nem tudom, hogy az első évad első pár része után miért nem hagytam annyiban. Valószínűleg nagyon unatkozhattam akkoriban, ugyanis az első évad első pár része meglehetősen közepes színvonalú. Lassacskán bontakozik ki a meglehetősen közhelyes tinisztori a titokzatos vámpírfiúval és a bánatos gimis lánnyal a középpontban. Valahol az évad közepe táján aztán kezdenek a szálak összekuszálódni, felberreg a motor, és pörög az utolsó rész csúcsjelenetéig. A második évad őrült magas hőfokon ég, minden sokkal jobban összezavarodik, hogy aztán a végére egy őrületes zseniális utolsó részben kulminálódon, olyan hangoverrel, hogy az ember ott üljön dobogó szívvel, és összeszorult gyomorral, és a nyári szünet három hónapjára lassú kínzásként gondoljon.
Én figyelemelterelésből újra néztem (izé néhányszor) az első évadot, és elkezdtem a másodikat, de az annyira izgalmas, hogy másodjára is tövig rágom a körmeimet. Amikor újranéztem a második évad első részét, akkor döbbentem le, hogy atyaisten, mekkora hatalmas ívet fut be az a 22 rész, honnan hova jut egy évad alatt. A női főszereplők közül magasan kiemelkedik az egyik mellékszereplő teljesítménye. Caroline egy hebrencs, butácska szöszi kislányként kezdi, akit még a saját barátnői is kihagynak egy csomó dologból, annyira hülyécske. Aztán a második évadban ("Game on!") belekerül a tűzvonalba azzal, hogy vámpír lesz belőle. Egy évad alatt felnő a feladathoz, megküzd a saját (és mások) démonaival. Bátran ki merem jelenteni, hogy az egyik legizgalmasabb karakter a sorozatban. Ráadásul Candice Accola  nagyon jó színész, kész csoda, hogy még életben van, mármint Caroline...
Múlt hét csütörtökön pedig lement a harmadik évad első része, ami annyira izgalmas, és olyan szívszorító, hogy frankón levert a víz a végére.
FIGYELEM, SPOILER KÖVETKEZIK!
Itt már nincs tinis finomkodás, az első évadban halványan érződő Twillight-os hímport is teljesen levedlette, kőkeményen nyomják a történetet, minden felfordul fenekestől, hogy egy teljesen új irányt vegyen. Elena nyavajgása kicsit uncsi, de szerencsére ott van nekünk Caroline és Tyler mellékszálként, ami szokás szerint elég izgalmasnak ígérkezik. Bonnie távol van, de szerintem senkinek sem hiányzik Jeremy-n kívül, bár ő valószínűleg elég elfoglalt lesz a halott vámpír exbarátnői szellemeivel (na jó, ez így leírva elég hülyén hangzik). Elena és Jeremy egyébként is egyedül marad, mert miután minden felnőtt rokonuk elpatkolt, még Alaric is lelécel. Na de tanár úr, remélem nem megy túl messzire, kell ide egy jóképű, bánatos Van Helsing.
Egy részen belül megtudjuk, hogy a búsképű Stefan menthetetlen és azt is, hogy mégsem. Damon pedig szokás szerint lehengerlő, bár szegénynek elég rossz napja van, mert kinyírják a kamucsaját. Hogy kicsoda? Természetesen a tesója.Csúnya, rossz Steph, köpöd ki!
Fővonalként pedig természetesen ott van Klaus ármánykodása, aki vériszamos útján még sok fejfájást fog okozni kedvenceinknek.
Mindenki beült tehát a helyére, induljon a hullámvasút...

6 megjegyzés:

anteus írta...

gusztustalan ez a nedves bugyis elhaló pihegés...

presh írta...

Beszóltál vazze? :-)

anteus írta...

Igen...féltékeny vagyok a zabolátlan vérfarkasokra és kockahasú vámpírokra...:-)
[pocakos halandó férj kis testi hibával]

Orlissa írta...

Huh, erre muszáj reagálnom :) Én is nézem mindkét sorozatot, én is az amerikai premiert követően egy-két nappal (ez a hátránya annak, ha az mber kollégista, és hétközben csak korlátolt internethozzáférése van...)
True Blood: annyiban szeretnék neked ellent mondani csak, hogy szerintem ez az évad még midig erősebb volt, mint az előző. A harmadik után én úgy voltam, hogy na jó, ezt itt és most abbahagyom. Sookie borzalmas volt, hihetlenül idegesítő, elszidta Billt mindennek, aztán sírt utánna, aztán megint befeküdt az ágyába... nem tudom, miért kellet a Sookie-Bill szálat erőltetni azután is, hogy a könyvben elég egyértelműen szakítottak (mondjuk csak a nyolcadik részig jutottam eddig, lehet, hogy azóta megint összejöttek :P). Az pedig egy dolog, hogy Ericre ilyen cuccokat adtak (istenem, az volt otthon :P csak nem vihette el egy Wallmartba, miközben a fél vámpírvilág őt kereste :P), enegm viszont jobban zavar a haja: ahhot képest, hogy a vámpírok elméletileg nem változnak, Eric haja egyre rövidebb és barnább :P
Amúgy ebben az évadban nekem még különösen tetszett a Marcus-Luna-Sam mellékszál :) Tommyt is megsajnáltam a végére. Viszont Hotshot-ügybenn nem nagyon tettek pontot az i-re a készítők. Arról pedig már nem is szólok, hogy mekkora öldöklést rendeztek az utolsó részben :D amúgy ez a True Blood alkotóinak a mániája: olyan hatalmas cliffhangereket tesznek minden évad végére, hogy ha akarod, ha nem, meg fogod nézni a következő évadot :P
Amúgy szerinted van Tarának valami esélye? :S Elég szép fejlövést kapott, de lassan már ott tartok, hogy itt bármi megtörténhet... az első évad végén is azt hittük, hogy Lafeyette-nek annyi... az biztos, hogy Tara nagyon hiányoznak (legalábbis nekem) a sorozatból.
Vampire Diaries: huh :D én, legalábbis a legutábbi részig, teljes vállszélességgel Stefan-párti voltam, most viszont sikerült meginogtatniuk :D persze, gondolom, a végén majdcsak valahogy visszacsábítják (évad felére, kb, gondolom :P). Akármit is mondassz, a múlt heti rész végén az a telefonos jelenet sztem gyönyörű volt. Viszont Damon karakterét is nagyon bírom - sőt, Iant sokkal jobb színésznek tartom Paulnál. Az Elenát alakító színésznő - üss le, nem jut eszembe hirtelen a neve :S - játékát is imádom. Hihetelen, mennyire el tudja különíteni Elena és Katherine karakterét.
Arról pedig, hogy durvulnak a dolgok, nos.. :P anyumékat anno, mikor debütált a sorozat az RTL Klubon, rávettem, hogy lessék meg - azóta is nézik. Régen is néztem velük, ma már nem igazán (kicsit mondjuk az agyamra is megy a szinkron), de azt azért megfigyeltem, hogy a kezdeti 12-es karika (legalábbis úgy rémlik, az elején még az volt), mostanra felment 18-asra. Pedig még csak a második évad közepénél tartunk (igaz, már kitéptek pár szivet...)
A könyvváltozatról pedig: én olvastam az első négy részt, is igazad van, borzalmasak. Elena egy folyton nyavalygó és aljaskodó kis picsa - bocsánat a szóért -, Demon pedig gyakorlatilag semmi sorozatbeli verziójához képest. Ráadásul elég idióta a történet is: a harmadik kötetben (ami elméletileg a vége lett volna), Elena (aki közben maga is vámpír lett), belehal a Katherine-nel folytatott küzdelembe (arról már ne is beszéljünk, hogy a könyvbéli Katherine milyen...), de előbb megígérteti Stefannel és Damonnel, hogy jó tetsvérek lesznek, vigyáznak egymásra... aztán jött a negyedik kötet, és gondolom, olvasi nyomásra, az írónő visszahozta Elenát: először szellemként, aztán a negyedik kötet végére testet is kap... arra már nem emlékszem, hogyan - nem hagyott bennem túl mély nyomot a történet :D Pár külföldi ismerősömmel is beszéltem róla, van, aki olvasta tovább is, és ő azt mondta, hogy később csak mér őrültebb és gagyibb lett a cselekmény (arról nem is beszélve, hogy az ötödiktől fölfelé már a kétezres években íródott, és a szereplők hirtelen digitális fényképezőgépeket és mobilokat kaptak :P)
Bocsi a szómenésért :)

presh írta...

Orlissa :-)
A könyvben is elég egyértelműen szakítanak, és nem is jönnek össze újra, legalább is addig a részig, amíg magyarul megjelent. Sőt, ha jól emlékszem, senkivel sem jön össze, a romantikus szál szint teljesen eltűnik a könyvekből, szinte csak politika marad.
Eric cuccai: na de Pam az elejétől fogva tudta, hogy ott van Sookie-nál, simán vihetett volna neki ruhákat, persze ez részletkérdés...
A Sam-féle vonal nekem is nagyon tetszett, bírom Sam-et, ő egy jófej.
Jason vonala a leggyengébb mind közül, tényleg olyan kurtán-furcsán zárják le a Hotshot-i eseményeket. A könyvben ugye vérvalamivé változik (párduc?) a harapások miatt, talán a filmben már túl soknak tartották volna még ezt is.

Szerintem Tara-nak nincs esélye, én annyira nem bírom őt, mindig csak bajt csinált. Talán Lafayette-en keresztül azért valamennyire marad szellemként. Egyébként is nagy valószínűséggel a jövő évadban Lafayette kap valami főbb történetet, most, hogy benne van a démon is, meg felerősödött a médiumi képessége.
Tuti, hogy nézni fogom a következő évadot, mert még így is nagyon erős, és jobban telik az idő a VD-ig :-)))

VD: én is úgy tippelek, hogy nagyjából évad közepére visszajön, kérdés, hogy hogyan. Szerintem a fő cselekmény-szálat nem akarják elvinni Mystic falls-ból, szóval reménykedhetünk, hogy Klaus útja visszavezet (ha másért nem, hát Tyler miatt), és talán még Elijah és Katherine is előkerül.
Na jó, az a telefonos jelenet tényleg nagyon rendben volt :-))))

Ian tényleg jobb színész Paul-nál, de azért a szerepe sokkal hálásabb is. Nina Dobrev (Elena) is tényleg jól adja a két különböző nőt, és szerintem ráadásul még szép is.
A szinkron egész egyszerűen rettenetes, és (a dvd-n legalább is) egy csomó helyen rossz, tele van félrefordítással.

A könyvekkel kapcsolatban meggyőztél végleg, nem fogom elolvasni :-)))

Orlissa írta...

Igen, ebben igazad van, tényleg eltűnik a romantikus szál - utoljára a nyolcadik kötetet olvastam, és utánna úgy voltam vele, hogy na, innen ne tovább - a nyolcadik olyan szinten átkötő jellegű volt, hogy elment tőle minden kedvem. Több kurta történetszál, amik össze-vissza érnek véget, semmi igazi katarzis vagy tetőpont. Nem tudom, lesz-e valamikor lelkierőm megszerezni és végigolvasni a kilencet...
Igen amúgy, Lafayette biztos több screentime-ot fog kapni - szerintem hihetlenül népszerű a rajongók körében, valószínűleg ezért is nem nyírták ki már az első évad végén :P
Biztos vagyok benne, hogy Klaus vissza fog térni, vagy önként, vagy kényszerből. Abban is biztos vagyok, hogy be fognak hozni pár új szereplőt - azért kb. a stáb felét kinyírták a második évad végén :D (múltkor is nézték anyáék a második évad közepét, és anyum mániája, hogy folyton kérdezget, hogy ezzel és ezzel mi lesz, én meg csak úgy poénból összeszámoltam neki, hogy a fontosabb szereplők közül ki nem éli meg az évad végét :P). Azt is el tudom képzelni, hogy nem csak Elijah tér vissza, hanem a családja is - elméletileg, ha ők is "öreg" vámpírok, akkor ők is életre kelnek, ha kiveszik belőlük a tőrt, nemde?
Mondom, nekem is elegem van a szinkronból (amúgy azok közül a sorozatok közül, amit rendszeresen nézek, egyedül a Grace Klinikát nézem magyarul, de azt is csak azért, mert magyarul is alig értem az orvosi zsargont, nemhogy angolul XD). Emlékszem, még mikor leadták az első részt magyarul, szinkronban néztük és közben beszéltük ki ÉH-fórumon, és akkor még emlékeztem bizonyos sorokra az eredeti szövegből - és rögtön lehidaltam már annál a jelentnél, mikor az elején Elena és Bonnie a kocsiban ülnek - már ott volt valami baraomi nagy félrefordítás...
Meg azt nagyon sajnálo, az első évad közepén van egy jelenet, amit nagyon szeretek, és hatalmasat üt angolul: Elena és Stefan együtt ébrednek, arra, hogy Damon ott ül az ágyuk lábánál. Ott egyszerűen haláli Damon szövege (Mi az a Grimore? - Boszorkányok szakácskönyve - (Stefan szépen elmagyarázza, mi az) - Mondom, boszorkányok szakácskönyve). Imédom azt a részt - aztán sikerült úgy lefordítani, hogy semmi éle nem maradt... :(
Ne is olvasd, borzalom :D